Gnoma     

DOPORUČUJEME

TianDe

  • přírodní, léčivé a velmi účinné balzámy na principech činské medicíny
  • získejte zdarma ošetření rukou nebo obličeje
  • transdermální terapie, aromaterapie,
  • konzultace se specialisty

ENKAUSTIKU

CaliVitaClub

GALAXY

KONTAKT

Penzion Gnoma
Těchlovice 129
503 27 Těchlovice
tel: +420 602 290 876
mirek(a)gnoma.cz
IČ 63238586

SKRYTÁ PŘÍČINA NEMOCÍ

Zdraví, neboli stav bez nemoci, je bezprostředně závislé na rovnováze kyselých a zásaditých látek v těle. Stav nadbytku kyselin způsobuje či zhoršuje drtivou většinu nemocí. Tělo se musí namáhat, aby udrželo hladinu svého pH, protože stále produkuje kyselé odpadní látky. Co to znamená? Dokážeme - li udržet správnou zásadito-kyselou rovnováhu v organismu není téměř možno onemocnět.

Pokud je možno nastolit správný poměr kyselin a zásad v těle, je vždy možná náprava zdravotního stavu či dokonce vyléčení!

Živiny z potravy přecházejí do našeho těla, které je spaluje kyslíkem k zajištění životní energie. Přitom zanechává odpadní látky, které jsou téměř vždy kyselé. Náš krevní oběh by normálně tyto látky pouze zachytil a filtroval přes játra, ledviny, tlusté střevo, nebo kůži k jejich likvidaci.

Ale náš způsob života je plný stresu, zpravidla s nedostatkem odpočinku, složení stravy, toxiny nebo škodlivé látky, kterým jsme vystaveni a nesčetné množství dalších faktorů, neblaze působí na schopnost našeho těla rychle odpadní látky odstraňovat.

Takže tělo sehraje chytrý trik přemění kyselé odpadní látky na pevné, poté tyto pevné odpadní látky uloží v méně kritických oblastech jako jsou artérie, vlásečnice, nebo tukové tkáně.

Proč je překyselení těla tak nebezpečné

  1. Pod vlivem acidózy ztrácejí červené krvinky pružnost, tuhnou a nemohou nadále protékat tenkými kapilárami. Postižená tkáň není dostatečně zásobena kyslíkem a živinami, což může přivodit infarkt nebo mrtvici.
  2. Buňky jsou závislé na neutrální tělesné tekutině, jelikož si samy nedokážou obstarat výživu ani odstranit odpadní látky.
  3. Snížená hladina minerálů v těle jako následek překyselení způsobuje zvýšenou lomivost kostí a praskání cév.
  4. Usazováním toxických látek ve vazivu vzniká řada „zásobáren“ odpadů, jež tělo zatěžují.
  5. V návaznosti na překyselení organismu ztrácíme svoji přirozenou obranyschopnost vůči infekčním chorobám.
  6. Zadržované toxické látky vytvářejí vhodné podmínky pro plísňové onemocnění vyvolané Candidou albicans, jedovaté zplodiny látkové výměny poškozují játra a mozek.
  7. Zvýšené překyselení způsobuje tzv. „vegetativní acidózu,“ při níž se člověk rychle unaví, vyčerpá a podává stále slabší výkony.
  8. Během léčení půstem se uvolňují jedovaté látky, dosud usazené v tkáních. Přitom může dojít k samootravě těla, někdy dokonce i se smrtelnými následky.

Tři nejvýznamnější příčiny onemocnění a jejich následky

  • nedostatek minerálů – arterioskleróza, křečové žíly, osteoporóza, paradentóza, poškození meziobratlových plotének, tříselná kýla, vrásky, vypadávání vlasů, zubní kazy
  • vylučování odpadních látek – akné, alergie, ekzémy, hnisavé mandle, lupénka, neurodermatitida, nežity, pocení nohou, zubní povlak
  • ukládání odpadních látek – arterioskleróza, ledvinové kameny, močové kameny, pakostnice, revma, starobní skvrny, infarkt, zubní kámen


Acidobazická rovnováha

Vyvážená acidobazická rovnováha je nezbytným prvkem vnitřní harmonie našeho těla. Díky modernímu životu má náš organismus sklon k překyselení, protože lidé v naší době téměř zcela ztratili schopnost vybírat si instinktivně správnou potravu. K tomu se ještě přidávají další faktory, jako je  např. dědičnost, stres, určité léky atd.

Snad nejvíce kyselotvorným faktorem je samotná výživa, přesněji její způsob. Naše tělo trvale bojuje proti kyselosti: denně se v něm vytváří 20-22 mol (přesněji 20-22 mol x 6 X 1023) CO2.V procesu metabolismu bílkovin a  nukleových kyselin produkujeme navíc také 70-100 mol dalších kyselin. Naše tělo se před nimi chrání mnoha způsoby, jedna z jeho nejznámějších „metod“ probíhá za pomoci uhličitanu sodného. Při udržování acidobazické rovnováhy mají vrcholnou důležitost také naše ledviny a plíce.

Potrava, kterou přijímáme, může být buď kyselá, zásaditá nebo neutrální, ale acidobazická rovnováha nesouvisí jen s „kvalitou“ jídla. Když hodnotíme naši potravu, je účelnější rozlišovat ji podle jejího složení, tj. jestli vytváří kyseliny nebo spíše zásady. Do skupiny, která vytváří zásady, patří potraviny bohaté na draslík, sodík, vápník a hořčík, jejich zředěný roztok je zásaditý. Potraviny, které obsahují vysoké množství chlóru, fosforu a síry (luštěniny, maso, cereálie) a některé druhy ovoce a zeleniny (šťovík, rebarbora) s obsahem kyseliny šťavelové, která se během trávení neúplně rozkládá, a dalších organických kyselin jsou obvykle kyselé.

Pozor! Jednostranná konzumace zásadotvorné potravy může pro tělo znamenat stejnou zátěž jako konzumace převážně kyselé potravy!

 

Avšak to je jen část kyselotvorných vlivů. Stresující způsob života, konzumace jistých léků, nevhodná dieta (nadměrná konzumace sladkého, alkohol, rafinované potraviny a bílkoviny, nedostatek zásadotvorných pokrmů), určité spotřební zvyky (káva, kouření),k nezdravý způsob života (sedavý, stresující) a navíc některé chronické a neinfekční choroby, mohou dramaticky zvyšovat produkci kyselotvorných látek, které znamenají pro tělo zvýšenou zátěž. Produkované kyseliny dlouhodobě zatěžují a oslabují kompenzační procesy. Objevuje se první skrytá acidóza, ta se sice kompenzuje, ale pak může opět následovat částečná nebo ne zcela kompenzovaná acidóza.

Naneštěstí současná medicína léčí pouze poslední stadium, ačkoliv ideální by byla prevence a  včasná diagnóza již v počátečním stadiu. Situace je dokonce ještě obtížnější, protože obvyklé acidobazické vyšetření se zaměřuje především na stav krve, ale krev  může kompenzovat nejen své vlastní acidobazické poruchy, ale také kyselou akumulaci v intersticiálním prostoru, proto je zásaditý stav krve často způsoben kyselostí v intersticiálním prostoru.

Jednou z nejdůležitějších vlastností zařízení Aquarion je to, že vyrábí vodu,ve které nejsou nečistoty, kterou je možné nejen bezpečně konzumovat, ale která je také současně zásaditá. Konzumací zásadité vody můžeme zastavit okyselení, které se v našem těle odehrává, následně je zvrátit a dosáhnout normálních vitálních procesů. Zásaditá voda, která může být vyráběna v několik stupních, je rovněž ideální pro detoxikační kúru. V počátečním období doporučujeme používat méně zásaditou vodu. Ideální by bylo zabezpečit denně 2-3litry čisté ionizované vody. Zásaditá voda se navíc může využívat i při vaření. Díky ní se můžeme bránit proti překyselení na mnoha frontách.

Převzato od: Szabina Pál (CaliNews č.8/2008)

Bibliografie:

Dr. Kohán József: Comparison of Different Water and Oxygen Therapies. Nutrition and Health, January 2008

Dr. Kőszegi Tamás: Acid-base Balance and Nutrition. July 2001

Dr. Tamasi József: Acid-base Balance in Complementary Medical Practice July 2001